Makalösa bullar


Bild: Frida Sahlberg

Mmm...Doften av nybakta bullar, precis så spännande som man kommer ihåg som liten! Allas våran bull-mamma Leila Lindholm har gjort receptet till dessa underbara och enkla bullar. Jag bytte ut en halv dl vanligt socker mot farin socker, sen hade jag vaniljsocker med äkta vanilj och farin socker i fyllningen och givetvis smör också :)
Finns inget bättre eftermiddags fika!

Ingridienser:

1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
11 - 12 dl vetemjöl special

Gör så här

1. Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.

3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.

4. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.

5. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut önskade bullar. Lägg dem på en smörad bakplåt och låt dem jäsa i cirka 20-30 minuter.

7. Baka bullarna i ugnen i 5-10 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.

8. Det bästa är att använda rumstempererat smör i vetedegen i stället för smält smör om man bakar i maskin. Fettet fördelas på ett annat sätt i bullarna och ger en smidigare deg och mjukare bullar. Om man blandar degen för hand är det lättare med smält smör men funkar även med mjukt smör i små tärningar.

( Receptet finns i Leilas bok, A pice of cake och på www.recept.nu )


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0